Odkryto nową funkcję łożyska

10 września 2015, 14:15

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze ujawnili nową funkcję łożyska. Odkryli miejsca, w których w tygodniach następujących po utworzeniu serca przechowywany i stopniowo uwalniany jest tlen dla zarodka.



Sfosylizowany tropikalny las z Arktyki

20 listopada 2015, 12:38

W archipelagu Svalbard w Arktyce odkryto pozostałości skamieniałych tropikalnych lasów. Prof. John Marshall z Uniwersytetu w Southampton określił ich wiek na 380 mln lat. Wg brytyjskich naukowców, znalezisko wyjaśnia 15-krotny spadek zawartości CO2 w dewońskiej atmosferze.


Okno czasowe da się ponownie otworzyć

12 stycznia 2016, 07:16

Gdy naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wywołali u myszy, które po pierwszym indukowanym udarze nie odzyskały pełni władz w przednich łapach, drugi udar w sąsiednim obszarze mózgu, po rehabilitacji zwierzęta potrafiły chwytać karmę ze skutecznością przedudarową.


Związek z zielonej herbaty zwalcza reumatoidalne zapalenie stawów

17 lutego 2016, 12:35

Wchodzący w skład zielonej herbaty flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) zwalcza ból, stan zapalny i uszkodzenie tkanek w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).


Serce świni biło u pawiana przez ponad 2 lata

7 kwietnia 2016, 06:10

Amerykańsko-niemieckiemu zespołowi udało się przez ponad 2 lata utrzymać u pawiana żywe świńskie serce.


Jaskrawe światło wpływa na metabolizm

20 maja 2016, 09:43

Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).


Skrzydła z bursztynu

29 czerwca 2016, 11:23

W bursztynie z Mjanmy odkryto doskonale zachowane skrzydła wczesnych ptaków z czasów dinozaurów.


Aktywność 2 genów wiąże się z przeżywalnością chorych z rakiem piersi

18 sierpnia 2016, 14:15

Naukowcy z Institute of Cancer Research (ICR) zauważyli, że aktywność 2 genów, które pomagają kontrolować, jak ściśle komórki są ze sobą sklejone, wiąże się z przeżywalnością chorych na raka piersi.


Wyjaśniono, czemu schłodzone pomidory tracą smak

18 października 2016, 11:31

Pogorszenie smaku pomidorów po schłodzeniu to skutek zmian w zakresie syntezy lotnych związków i przejściowych zmian metylacji DNA.


Funkcjonowanie układu przedsionkowego pogarsza się od 40. r.ż.

29 listopada 2016, 10:55

Powyżej 40. r.ż. progi reakcji układu przedsionkowego, który odpowiada za czucie głębokie, równowagę i dotyk, zaczynają się podwajać co 10 lat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy